Bez zbędnych wstępów. Po prostu musicie tego spróbować!
Składniki:
- 500 g świeżego bobu
- 100 g kaszy gryczanej
- 50 g orzechów nerkowca ( w oryginale były pistacje )
- 50 g płatków migdałowych
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 2 gałązki mięty
- 2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Bób wrzuć na osolony wrzątek z 1 łyżeczką soli i ugotuj. Kaszę gryczaną również ugotuj z dodatkiem soli. Listki mięty umyj i osusz, połowę z nich posiekaj, resztę zostaw do dekoracji. Odcedź ugotowaną kaszę oraz bób. Bób obierz z łupinek.
Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim płatki migdałów. Dodaj kaszę, bób i orzechy nerkowca. Posyp pieprzem. Smaż chwilę, by smaki się połączyły. Zestaw z ognia, dodaj posiekaną miętę i wymieszaj. Przełóż do miski lub na talerze i udekoruj pozostałą miętą. Świetna na ciepło, jako letni obiad i na zimno również doskonała!
Przepis pochodzi z lipcowych Smaków Życia.
Bardzo mi się podoba to połączenie składników. Wszystkie je uwielbiam, a w takiej mieszance jeszcze nie jadłam, pycha!
OdpowiedzUsuń