poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Zielona sałatka z miętą i bobem




Bez zbędnych wstępów. Po prostu musicie tego spróbować!

Składniki:

  • 500 g świeżego bobu
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 50 g orzechów nerkowca ( w oryginale były pistacje )
  • 50 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 gałązki mięty
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
Bób wrzuć na osolony wrzątek z 1 łyżeczką soli i ugotuj. Kaszę gryczaną również ugotuj z dodatkiem soli. Listki mięty umyj i osusz, połowę z nich posiekaj, resztę zostaw do dekoracji. Odcedź ugotowaną kaszę oraz bób. Bób obierz z łupinek. 
Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim płatki migdałów. Dodaj kaszę, bób i orzechy nerkowca. Posyp pieprzem. Smaż chwilę, by smaki się połączyły. Zestaw z ognia, dodaj posiekaną miętę i wymieszaj. Przełóż do miski lub na talerze i udekoruj pozostałą miętą. Świetna na ciepło, jako letni obiad i na zimno również doskonała!

Przepis pochodzi z lipcowych Smaków Życia.

1 komentarz:

  1. Bardzo mi się podoba to połączenie składników. Wszystkie je uwielbiam, a w takiej mieszance jeszcze nie jadłam, pycha!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)