środa, 30 października 2013

Ciasteczka dyniowe korzenne


Bardzo smaczne, puszyste i mięciutkie ciasteczka z dodatkiem dyni i korzenną nutką. Jeśli zawczasu przygotujecie sobie zapas  pulpy dyniowej i go zamrozicie, ciastka te będą świetną alternatywą dla pierniczków na Boże Narodzenie!
Jedną porcję przygotowałam z lukrem, następnego dnia bez. Obie są pyszne!



Składniki na ciastka:
 
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1 szklanka ciemnego cukru muscovado
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na glazurę:
  • 1 szklanka cukru pudru, 
  • 1-2 łyżki mleka, 
  • 1-2 łyżki kremowej śmietanki,
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego, 
  • 1 łyżka Grand Marnier  

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. W średniej misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy dynię, jajko i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ucieramy na kremową masę. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem i przyprawami. Mieszamy i przekładamy masę do rękawa. Wyciskam okrągłe ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie macie rękawa, możecie nakładać ciastka na blachę za pomocą dwóch łyżeczek. Pieczemy 10-20 minut w 180 st. C (zależy od piekarnika). Po ostudzeniu smarujemy glazurą (wystarczy utrzeć wszystkie składniki).
 
Przepis znaleziony na Chabrowym Polu.


2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)