Kolejna dyniowa propozycja. Tym razem uwielbiane przez moją rodzinę kluski. Wykorzystajcie to, że dynie jeszcze do nabycia i przygotujecie z nich coś pysznego!
Składniki:
- 0,7 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 0,3 kg upieczonej lub ugotowanej na parze i zmiksowanej dyni
- 1 duże jajko
- ok. 250 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 50 g startego parmezanu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Ugotowane, ostudzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieścić w
misce, dodać przygotowane wcześniej puree z dyni. Wbić jajko, dodać
mąkę, ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wyrabiać ciasto. Jeśli
będzie zbyt rzadkie należy dosypać mąkę, tak aby powstało elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto.
Wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować bardzo delikatnie na wysokość ok. 1,5 cm.
Wycinać małym kieliszkiem kółeczka i naciskać delikatnie widelcem, aby stworzyć wzorek.
Zagotować w dużym garnku osoloną wodę i wrzucać
gnocchi. Gotować na średnim ogniu, aż zaczną wypływać. Wyławiać łyżką cedzakową i wyjmować na talerze. Polać roztopionym masłem i posypać świeżo startym parmezanem.
Przepis pochodzi z Bo(ro)n Appetit.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)