poniedziałek, 28 października 2013

Szarlotka. Na złotą, polską jesień...


Dziś mam dla Was przepis na ciasto z jabłkami. Wszelkich gatunków jabłka  dostępne teraz powszechnie, więc warto to wykorzystać i się nimi zajadać w każdej postaci. 
Ciasto to piekłam dawno, bo latem jeszcze, ale brak czasu sprawił, że przepis pojawia się na blogu dopiero teraz. Takich zresztą zdjęć potraw, które obfotografowałam i które chciałabym Wam tu opublikować mam wiele, ale nie mam kiedy ich "wrzucić", o opisie nie wspominając... Może stopniowo jakoś się uda :D

Składniki:
  • 6 średnich jabłek
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • cukier puder do posypania
Jabłka obrać, wykroić środki, pokroić w drobne kawałki i przełożyć do dużej miski. Zasypać je 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym, chwilę mieszać drewnianą łyżką, żeby owoce pokryły się cukrem i lekko puściły sok. Dodać do jabłek 2 i 1/2 szklanki mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać olej, jaja i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i piec w 180 st. C 40-60 minut (zależy od piekarnika, stopień upieczenia sprawdzać suchym drewnianym patyczkiem). Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.




3 komentarze:

  1. Tak, to najlepsze ciasto na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak jesienne ciasta. To wygląda apetycznie.
    Proszę o głos w konkursie na moje muffinki http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/28

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)