Bardzo smaczny, pszenny chleb na drożdżach. Niezwykle łatwy w przygotowaniu. Doskonały na śniadaniowe tosty czy grzanki.
Składniki:
- 210 ml mleka
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki drożdży suszonych instant
- 1 mała, niepełna łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Mleko delikatnie podgrzać. Przelać do miski. Wsypać drożdże, następnie dodać pozostałe składniki. Ręcznie lub mikserem wyrobić ciasto - będzie dosyć gęste, ale niezbyt klejące.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrastania.
Małą foremkę keksową (10x15 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Uformować bochenek i włożyć go do formy. Odstawić na ok. 30 minut, by podrósł.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić chleb i piec ok. 30 minut. Ja zwykle podwajam ilość wszystkich składników i piekę duży bochenek, przy czym pieczenie nie zajmuje mi wcale więcej czasu (piekę z termoobiegiem).
Z ciasta można też uformować okrągły bochenek i piec go na kamieniu lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrastania.
Małą foremkę keksową (10x15 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Uformować bochenek i włożyć go do formy. Odstawić na ok. 30 minut, by podrósł.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić chleb i piec ok. 30 minut. Ja zwykle podwajam ilość wszystkich składników i piekę duży bochenek, przy czym pieczenie nie zajmuje mi wcale więcej czasu (piekę z termoobiegiem).
Z ciasta można też uformować okrągły bochenek i piec go na kamieniu lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przepis znalazłam w Pracowni Wypieków.
Wygląda super:-)
OdpowiedzUsuńMarrrgott, nie tylko wygląda, ale też smakuje dobrze. Jeśli będziesz miała chęć na chlebek pszenny, polecam ten przepis w 100 %! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOch,pięknie wam wyszedł:)
OdpowiedzUsuń