poniedziałek, 26 maja 2014

Ciastka owsiane z czekoladą


Wiele ciasteczek owsianych już w swoim życiu upiekłam i kilka przepisów na nie prezentowałam na blogu. 
Jednak te, na które przepis publikuję dzisiaj, są zdecydowanie najlepsze z najlepszych. Piekłam je już wielokrotnie, czasem zastępowałam demerara  "zwykłym" cukrem trzcinowym, bo na prowincji ciężko dostać takie produkty. Są świetne i musicie koniecznie je upiec!

Składniki:
  • 230 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (używamy trzcinowego)
  • 150 g cukru trzcinowego dark muscovado
  • 2 jajka
  • 200 g mąki owsianej
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) - oryginalnie była mleczna
  • było też 60 g rodzynek, które zawsze pomijam ze względu na córkę


Masło ucierać mikserem na wysokich obrotach przez minutę, aż będzie puszyste. Stopniowo dodawać oba rodzaje cukru. Po ok. 3 minutach miksowania dodać jajka. Ubić na gładką masę i odstawić. 
W drugiej misce połączyć obie mąki, płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Wsypać suche składniki do masy maślanej i chwilę ucierać. Czekoladę pokroić drobno i dodać do masy razem z rodzynkami (jeśli lubicie ;) ).
Trzy duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki i  układać je na blasze w odstępach 4-5 cm. Delikatnie rozpłaszczać. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st. C z termoobiegiem ( bez 170 st. C ) przez 12-15 minut.

Przepis pochodzi z książki "White Plate" E. Mórawskiej.


2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)