Purim- Święto Estery, obchodzone 14 dnia Adar ku czci małżonki króla Persji, która przebłagała władcę i uratowała swój naród od zagłady. Purim jest świętem radosnym, połączonym z biesiadami, maskaradami i tradycyjnymi inscenizacjami wydarzeń, które upamiętnia. Bliscy obdarowują się prezentami, biorą udział w rodzinnych spotkaniach, dzielą się trójkątnymi ciastkami nadziewanymi makiem, miodem lub powidłami
( hamantaschen ). (źródło: Cymes, czyli kuchnia zydowska, Katarzyna Pospieszyńska )
Chałkę tę miałam przygotować na Festiwal Zydowski, ale nie zdązyłam :) Jest dobra do kawy, ale też do śniadania na słodko z samym masłem lub dzemem.
Składniki:
- 50 dag mąki
- 3 dag drozdzy
- 8 dag cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 1 jajko
- 3 zółtka
- sól
- 15 dag masła
- 5 dag rodzynek (ja robiłam akurat bez)
- 1 łyzka stopionego masła do posmarowania
Drożdże rozetrzyj z mlekiem i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło utrzyj z cukrem, dodając kolejno jajko i żółtka. Wsyp rodzynki i mąkę, dodaj szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia, a potem jeszcze raz zagnieć i podziel na 3 części. Zkazdej ulep wałek. Spleć wałki w warkocz, mocno sklejając końce. Chałkę pozostaw do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut, a następnie posmaruj stopionym masłem i piecz 45 minut w temp. 180 st. C ( jeśli pieczesz z termoobiegiem, ustaw temp. na 160 st. C ).
ale masz zajawę z tą kuchnią żydowską :)
OdpowiedzUsuńto znowu Ty! ;)
OdpowiedzUsuńI watch you, my big Sis :*
OdpowiedzUsuńtylko nie przesadzaj z tą inwigilacją ;)
OdpowiedzUsuń