Składniki:
1 średni bakłazan ( około 1/2 kg )
3 łyzki drobno posiekanej cebuli
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyzki oliwy
4 łyzki soku z cytryny
1 i 1/2 łyzeczki soli
1/2 łyzeczki pieprzu
1 łyzeczka cukru
Bakłazan ułozyć na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 250 st. C, piec do mocnego zrumienienia, wystudzić, obrać ze skórki. Następnie zmiksować lub posiekać i przetrzeć przez sito. pulpę dokłądnie wymieszać z pozostałymi składnikami, przełozyć do miski i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Pastę podawać schłodzoną z razowym pieczywem lub macą, sałatą i pomidorami.
Ja bakłazana zmiksowałam blenderem razem z pozostałymi składnikami, więc uzyskałam gładką masę.
Z doświadczenia wiem, że pasta ta fajnie smakuje do potraw z grilla, jako dip.
Pasta wychodzi dośc ostra i ze wzgłedu na obecność surowej cebuli i czosnku polecam, aby zajadali się nią wszyscy biesiadnicy ;)
Jacy biesiadnicy??
OdpowiedzUsuń