piątek, 16 października 2009

PASTA Z BAKŁAŻANA ( z kuchni żydowskiej )


Składniki:

1 średni bakłazan ( około 1/2 kg )

3 łyzki drobno posiekanej cebuli

1 roztarty ząbek czosnku

2 łyzki oliwy

4 łyzki soku z cytryny

1 i 1/2 łyzeczki soli

1/2 łyzeczki pieprzu

1 łyzeczka cukru


Bakłazan ułozyć na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 250 st. C, piec do mocnego zrumienienia, wystudzić, obrać ze skórki. Następnie zmiksować lub posiekać i przetrzeć przez sito. pulpę dokłądnie wymieszać z pozostałymi składnikami, przełozyć do miski i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Pastę podawać schłodzoną z razowym pieczywem lub macą, sałatą i pomidorami.


Ja bakłazana zmiksowałam blenderem razem z pozostałymi składnikami, więc uzyskałam gładką masę.

Z doświadczenia wiem, że pasta ta fajnie smakuje do potraw z grilla, jako dip.

Pasta wychodzi dośc ostra i ze wzgłedu na obecność surowej cebuli i czosnku polecam, aby zajadali się nią wszyscy biesiadnicy ;)


Posted by Picasa

1 komentarz:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)