niedziela, 15 listopada 2009

PIZZERKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM


Jakiś czas temu kupiłam ciasto francuskie i tak sobie leżało w lodówce i niebawem kończył mu się termin przedatności do spożycia, więc coś należało z nim zrobić... I tym sposobem na naszym kolacyjnym stole wylądowały wczoraj te małe pizzerki :) Myślę, że jest to fajny pomysł na nieco inną kolację, ale też w większej wersji na pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu obiad. I tak sobie myślę, że jakby je wykonać w wersji mini, to byłyby świetną przystawką na domówce do przegryzienia z piwem lub dobrym winkiem.

składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • puszka anchois z oregano

  • kawałek czerwonej papryki

  • kawałek cukinii

  • kilka zielonych oliwek

  • mozzarella

  • trochę tartego żółtego sera

  • oregano
  • oliwa


Ciasto podzielić na 8 części ( lub więcej albo mniej, jak wolisz :) ), posmarować delikatnie oliwą, wyłożyć rozdrobnione anchois, pokrojoną w plasterki paprykę, cukinię i oliwki i plasterki mozzarelli. Całość posypać żółtym serem i oregano. Zapiekać w temperaturze 220 st. C około 10-15 minut.

4 komentarze:

  1. też mam w lodówce cisto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę pyszne wyszły. Tata może potwierdzić, bo też się załapał :) tylko czym Ty sery zastąpisz? tofu?

    OdpowiedzUsuń
  3. no chyba tak. Jak będę robić to wrzucę może swoją wersję na blog :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no ciekawa jestem, jak Ci to wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)