Przepis ten znalazłam w internecie jakiś czas temu i nie pamiętam za bardzo, gdzie to było. Chyba na stronie gazeta.pl, ale głowy nie dam... :)
Składniki:
1 i 1/2 szkl. mąki
200-250 ml mleka
2 jaja
cukier waniliowy
75 g masła
1/2 szkl. cukru (ja daję mniej)
szczypta soli
aromat waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło rozpuścić. Dodać jajka, potem całą resztę składników, wszystko zmiksować. Wylewać na rozgrzaną gofrownicę, nie smarować tłuszczem. Będą chrupiące, gdy po upieczeniu odłożymy je na chwilę na kratkę do wystygnięcia. Gofry, kiedy stygną, stają się chrupiące.
dobrze, że nie mam gofrownicy
OdpowiedzUsuńbo chyba jadłabym gofry codziennie.. (:
jak dostałam gofrownicę, to piekłam gofry bardzo często, bo je uwielbiam :) Kojarzą mi się z letnimi wyjazdami nad morze... Teraz trochę mi już przeszło, ale jest to fajny, szybki i pyszny pomysł na podwieczorek.
OdpowiedzUsuń