Przepis pochodzi z ksiązki "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy". Jest błyskawiczny, a gofry wychodzą bardzo chrupiące.
składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej razowej graham
- 1/2 szkl. mąki gryczanej
- 1/2 szkl. mąki białej
- 2 łyzki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 5 łyzek oleju
- 1/3 szkl. wody
Ja częściowo wodę zastąpiłam mlekiem i dodałam jeszcze dodatkowo pół łyzeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Piec w gofrownicy, az będą rumiane. Podawać z ulubionymi dodatkami :)
niedługo chyba zacznę żałowac, że nie mam gofrownicy.
OdpowiedzUsuńmyślę, że już powinnaś żałować ;)
OdpowiedzUsuńGofry.. Mógłbym je jeść na okrągło. A takie razowe, zdrowe?? Oj mogłaś nie wrzucać tu takich przysmaków...bo teraz to już naprawdę chyba będę je jeść non stop. Świetny przepis, spróbuję na pewno!!
OdpowiedzUsuńrazowych jeszcze nie robiłam i tego to ja żałuję ;P a z pszennej są wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńja też robiłam je po raz pierwszy wczoraj i na pewno będę je robić często, bo przygotowuje się je szybciej, niż "zwykłe" pszenne, a są równie pyszne i zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
jest mały problem, bo nijak taka ilość mąki nie chce się rozmieszać z 1/3 szkl mleka... musiałam dać ok szklankę żeby ciasto dało radę nakładać do gofrownicy... na pewno te proporcje są prawidłowe?
OdpowiedzUsuńProporcje prawidłowe, sprawdziłam przed chwilą w książce. Gdy modyfikuję przepis, zawsze o tym piszę, więc musiało mi z tych proporcji wyjść :) Niestety robiłam te gofry dość dawno, więc nie pamiętam szczegółów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i służę pomocą w razie potrzeby!
To prawda,za malo jest wody w tym ciescie :(
OdpowiedzUsuńChyba będę się musiała zmobilizować i je zrobić raz jeszcze, aby sprawdzić te proporcje i napiszę wtedy, co mi wyszło.
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagi :)