poniedziałek, 28 czerwca 2010

Pierogi z tofu i truskawkami

Truskawkowy sezon powoli dobiega końca. Aby jeszcze wykorzystać tegoroczne truskawki, a przy okazji wspólnie poeksperymentować z kuchni, dwie z nas zrobiły takie o to wegańskie pierożki... Klimat był bardzo wakacyjny: świeże owoce, letnie sukienki, skwar za oknem i muzyka w tle. Towarzyszył nam Massive Attack z płytą "Mezzanine". Miło.

Składniki na farsz:
  • 300 g tofu
  • szklanka truskawek
  • 6-8 łyżeczkę cukru trzcinowego
  • filiżanka płatków 5 zbóż zmielonych w młynku do kawy

Tofu, truskawki i cukier wymieszać przy pomocy blendera. Dodać zmielone płatki i ponownie zmiksować.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki pszennej razowej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 6 łyżek oleju
  • 3 szczypty soli

Składniki ciasta dokładnie wymieszać i rozgnieść ciasto, tak aby miało gładką konsystencję i nie lepiło się do dłoni. Ewentulanie podsypać je mąką. Rozwałkować na stolnicy i wycinać dowolnej wielkości krążki. Nakładać wcześniej przygotowany farsz i sklejać boki. Gotować w osolonej wodzie z kilkoma kroplami oleju. Podawać np. z musem ze świeżych truskawek.

Smacznego!!

4 komentarze:

  1. oo bardzo ciekawe połączenie :) a jak wy oceniacie efekt bo o tym ani słowa? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdyby nie wyszły i efekt nie byłby zadawalający to nie wrzuciłybyśmy tego przepisu na bloga :) pożywne, wakacyjne, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fakt :D
    to i ja się chyba za nie zabiore, dopóki są truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak się skończą truskawki to proponuję przerobić podany przepis na jagodowe albo malinowe pierogi i jestem pewna, że efeekt będzie równie satysfakcjonujący :P

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)