Przepis ten znalazłam tutaj:
Wkleiłam do ulubionych i tak czekał na realizację od marca.
Awokado sprawia, że chlebek smakuje oryginalnie jako ciasto. Przepis, jak to przeważnie u mnie, łatwy i szybki do zrobienia.
Składniki:
225 g mąki pszennej
30 g mąki kukurydzianej
100 g miękkiego masła
160 g drobnego cukru
100 ml maślanki
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
miąższ z 1 dojrzałego awokado, rozgnieciony
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. W jednej misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sól i sodę. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszczystą masę, po czym dodać miąższ z awokado i cały czas miksując, dodawać po jednym jajku. Następnie dorzucić połowę sypkich składników, maślankę i na koniec resztę suchych skłądników. Każdy kolejny składnik dodajemy dopiero po całkowitym wymieszaniu składników dodanych wcześniej. Masę przekładamy do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy. Zmniejszamy temp. piekarnika do 170 st. C i pieczemy do suchego patyczka,tj. około 35-45 minut.
ciekawa jestem jego smaku :)
OdpowiedzUsuńi prawie zielony.. ;-)
OdpowiedzUsuń