piątek, 25 czerwca 2010

Słodki chlebek z awokado



Przepis ten znalazłam tutaj:
Wkleiłam do ulubionych i tak czekał na realizację od marca.
Awokado sprawia, że chlebek smakuje oryginalnie jako ciasto. Przepis, jak to przeważnie u mnie, łatwy i szybki do zrobienia.

Składniki:

225 g mąki pszennej

30 g mąki kukurydzianej

100 g miękkiego masła

160 g drobnego cukru

100 ml maślanki

2 jajka

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

miąższ z 1 dojrzałego awokado, rozgnieciony
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. W jednej misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sól i sodę. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszczystą masę, po czym dodać miąższ z awokado i cały czas miksując, dodawać po jednym jajku. Następnie dorzucić połowę sypkich składników, maślankę i na koniec resztę suchych skłądników. Każdy kolejny składnik dodajemy dopiero po całkowitym wymieszaniu składników dodanych wcześniej. Masę przekładamy do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy. Zmniejszamy temp. piekarnika do 170 st. C i pieczemy do suchego patyczka,tj. około 35-45 minut.

2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)