sobota, 31 lipca 2010

muffiny borówkowe






Sezon jagodowy i borówkowy w pełni, postanowiłam więc spróbować nowej wersji muffinów. Przepis znalazłam tu:
Nieco go zmodyfikowałam, bo zamiast jagód uzyłam właśnie borówek i zwiększyłam ilość uzytej mąki, bo ciasto za płynne mi się wydało.
Składniki:
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. borówek
  • 1 i 1/2 szkl. mąki (zamiast 1/2)
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
Jajko roztrzep, dodaj mleko i olej i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: cukier, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połącz obie mieszanki i wymieszaj. Na koniec dodaj borówki i ponownie wymieszaj. Foremki do muffinków wypełnij do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut w 200 st. C. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. cudnie wyglądają! pięknie wyrosły i są tak mocno owocowe! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam borówki ponad wszystko. w muffinkach też :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. są pyszne, a przy okazji bardzo zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a to zdjęcie z sokiem na muffinku. prawdziwe cacka!

    OdpowiedzUsuń
  5. A JA TEN PRZEPIS ZMODYFIKUJĘ I TEŻ SOBIE TAKIE ZJEM :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)