środa, 28 lipca 2010

Wegańskie drożdżówki z borówkami

W domu znów dużo osób. Najlepsze na takie okazje są ciasta drożdżowe, które każdy u nas lubi. Dziś wersja wegańska, właśnie dlatego, żeby każdy z rodziny mógł zjeść. ;) Przepis na ciasto znalazłam na blogu xvegeliciousx .



Ciasto:
  • 50 g drożdży
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • borówki
Drożdże rozdrabniamy z cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem sojowym. Zaczyn odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy olej i mąkę i znów odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie formujemy drożdzówki i układamy na blaszce, można znów odczekać trochę, aby ciasto urosło lub po prostu ułożyć borówki i posypać kruszonką. Piec ok. 20 minut w 200 st. C.

P.S. Przepisu na kruszonkę nie podaję, bo robiłam na oko oczywiście używając wegańskiej margaryny. ;)

7 komentarzy:

  1. ciekawe te drożdżówki. wegańskich jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo :) musze wyprobowac weganskie specjały :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. cóż! jestem wdzięczna :) ale nie chce calej rodziny moją dietą terroryzować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z tymi drożdżówkami to racja, nie znam nikogo kto by za nimi nie przepadał.

    OdpowiedzUsuń
  5. smacznie wygladaja te drozdzowki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłam, więc mogę zagwarantować, że są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. drożdżówki chyba faktycznie każdy lubi :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)