Przepis na to ciasto pochodzi z Wysokich Obcasów z przed dobrych kilku lat. Wielokrotnie wypiekany przez kazdą z nas. Z czystym sumieniem mogę go więc polecić. Jest przepyszny! Wilgotne i aromatyczne. Są tacy, którzy twierdzą, że to najlepsze ciasto na świecie ;)
1 i 1/4 szkl. oleju
4 jaja (dałam 3, ale za to zwiększyłam ilość oleju do 1,5 szkl.)
2 szkl. drobno utartej marchewki
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
2 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyzeczki cynamonu
2 łyzeczki sody
szczypta soli
orzechy, rodzynki (pominęłam tym razem)
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st. C około 40 minut ( w tortownicy zajmuje to chwilę dłuzej ).
Polewa:
czubata łyzka kakao
4 łyzeczki cukru
łyzeczka masła
2 łyzeczki zimnej wody
Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu, az do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto.
Pyszne z serkiem waniliowym.
wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńBo ciasta z marchewką SĄ najlepsze na świecie :D
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńtak dawno go nie robiłam, że już zapomniałam jakie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńwow... ale okazale ciacho:) wyglada bardzo pysznie, mniam:)
OdpowiedzUsuńO rany, ale wielkie ciasto marchewkowe! Zachwyca mnie :) Jest wspaniałe!!
OdpowiedzUsuńO, to jest mój ulubiony przepis i często piekę to ciasto. Jest rzeczywiście pyszne i zawsze się udaje. Ponieważ nie lubię czekolady i nie robię polewy, posypuję ciasto cukrem pudrem albo lukruję, jest wtedy jednak dużo bardziej słodkie.
OdpowiedzUsuńoj, uwielbiam ciasto marchewkowe.
OdpowiedzUsuńszczególnie w mocno korzennej wersji, z polewą z gorzkiej czekolady...
ooo, jak dobrze, że w wegańskiej wersji wychodzi równie dobrze :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta marchewkowe. Twoje wygląda pyszniasto :)
OdpowiedzUsuńPiekłam już to ciasto trzy razy i zawsze wychodzi pyszne ^^ Polecam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że Ci smakuje :) Pozdrawiam!
Usuń