środa, 13 października 2010

Zupa z dyni z curry i mleczkiem kokosowym




Dziś kolejny przepis z mojego jesiennego dyniowego cyklu. W zeszłym roku wypróbowywałam przepis na krem z dyni z mleczkiem kokosowym, ale na słodko. Wyszedł lepki syrop, którego nie dało się jeść, mimo, ze zarówno dynię, jak i mleko kokosowe bardzo, ale to bardzo lubię. W tym roku stworzyłam własną kompozycję, która nie jest może wielce odkrywcza i w podobnej formie gdzieś już występowała, ale jest bardzo smaczna i sycąca. 

składniki na 2 porcje:
  • 250 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • sól
  • 200 ml mleka kokosowego

Oliwę rozgrzać, wrzucić curry, imbir i kardamon i wymieszać. Dodać dynię i ziemniaki i poddusić około 5 minut, po czym zalać 1/2 l wody i gotować warzywa do miękkości. Zmiksować. Dodać mleczko kokosowe i wymieszać. Zdjąć z ognia. Doprawić solą do smaku.

5 komentarzy:

  1. Taką wersję lubię bardzo!Mleko kokosowe daje specyficzny smaczek.Imbir ostrość.Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. jestes na dobrej drodze do weganizmu :) Matko Karmiąca :* nie wiem co na to lakarze, ale ja jestem na TAK :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem, co sądzic o tym połączeniu.
    w każdym razie brzmi dośc intrygująco...

    OdpowiedzUsuń
  4. Amber, Paula, zupa jest wyśmienita, bo połączenie smaków jest doskonałe :)

    Karmel-itko, spróbuj, napewno Ci zasmakuje!

    Maddy, to mi chyba nie grozi, bo od czasu do czasu lubię zjeść mięso i ryby przede wszystkim. Co nie zmienia faktu, że dania wegetariańskie i wegańskie królują na moim stole kilka razy w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)