Dzisiaj jabłecznik na gościnnych występach, to znaczy, nie upieczony przez żadną z nas czterech, ale przez naszą Mamę. Był tak pyszny, ze postanowiłam go opublikować. Skąd przepis pochodzi nie wiem, myślę, ze z jakiegoś czasopisma.
składniki:- 100 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do foremki
- 6 startych jabłek
- cynamon
- cukier do masy jabłkowej ( do smaku )
Masło, cukier, sól i jajko utrzeć. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i zawinąć w folię. Włozyć do lodówki na 1/2 h. Natłuścić blachę i wyłozyć na nią 2/3 ciasta. Brzegi ciasta wyciągnąć ku górze. Na ciasto wyłożyć jabłka starte na grubej tarce, wmieszane z cynamonem i cukrem. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i rozłożyć na jabłkach w kształcie szachownicy. Piec około 35-40 minut w temp. 180 st. C. Smacznego!
u mnie w Domu jest tak.. że to Mama robi najpyszniejsze ciasta. w tym jabłecznik oczywiście.
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglada:) az mnie skreca jak patrze na takie pysznosci:)
OdpowiedzUsuń