czwartek, 18 listopada 2010

Jabłecznik II




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dzisiaj jabłecznik na gościnnych występach, to znaczy, nie upieczony przez żadną z nas czterech, ale przez naszą Mamę. Był tak pyszny, ze postanowiłam go opublikować. Skąd przepis pochodzi nie wiem, myślę, ze z jakiegoś czasopisma.
składniki:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do foremki
  • 6 startych jabłek
  • cynamon
  • cukier do masy jabłkowej ( do smaku )
Masło, cukier, sól i jajko utrzeć. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i zawinąć w folię. Włozyć do lodówki na 1/2 h. Natłuścić blachę i wyłozyć na nią 2/3 ciasta. Brzegi ciasta wyciągnąć ku górze. Na ciasto wyłożyć jabłka starte na grubej tarce, wmieszane z cynamonem i cukrem. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i rozłożyć na jabłkach w kształcie szachownicy. Piec około 35-40 minut w temp. 180 st. C. Smacznego!

2 komentarze:

  1. u mnie w Domu jest tak.. że to Mama robi najpyszniejsze ciasta. w tym jabłecznik oczywiście.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wyglada:) az mnie skreca jak patrze na takie pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)