Proporcje na te bułki ściągnęłam z przepisu na buły pszenno-orkiszowe z Pracowni Wypieków:
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/01/pszenno-orkiszowe-buy-z-ziarnami.html
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/01/pszenno-orkiszowe-buy-z-ziarnami.html
Zamieniłam mąkę orkiszową na pszenną graham i nie dodałam miodu.
Przepis jest prosty w przygotowaniu, a bułki wychodzą przepyszne. W sam raz na śniadanie.
składniki:
- 250 g mąki pszennej graham
- 250 g mąki pszennej
- 20 g drozdzy świeżych lub łyzeczka suszonych
- łyzka miękkiego masła
- łyzeczka cukru
- łyzeczka soli
- 300 ml wody
- rozbełtane jajo z łyzką mleka
- ziarna do posypania (u mnie len)
Do miski wkruszyć drozdze, wsypać cukier i wlać 3 łyzki letniej wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aby drozdze "ruszyły". Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki ( wychodzi 9 duzych lub 12-14 małych ). Ułozyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Bułki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 200 st. C 10-15 minut, w zalezności od wielkości bułeczek.
grahamki bardzo lubię, szczególnie obficie obsypane płatkami owsianymi :)
OdpowiedzUsuń