Kolejny z przepisów Doroty Biały z "Sensu". Pyszna i zdrowa zupa.
Składniki:
- 2-3 brokuły (500 g)
- 4 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 łyzki masła
- 200 g serka pleśniowego
- 100 g płatków migdałowych
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1 serek topiony, kremowy ( dałam 50 g )
- 1/4 łyzeczki pieprzu
- sól do smaku
Cebulę posiekać i podsmazyć na maśle, dodać pokrojoną marchewkę. Brokuł podzielić na rózyczki. Włozyć do rondla z podsmazoną cebulą, podlać bulionem iu przykryć. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę o dodać do zupy. Platki przyprażyć na suchej patelni. Pod koniec gotowania do zupy dodać serek topiony, wymieszać, zdjąć z ognia i zmiksować. Podawać w miseczkach, posypaną kawałkami sera pleśniowego i płatkami migdałowymi.
taaak... brokułowy krem. to jest to!
OdpowiedzUsuńpyszne wspomnienie lata :)
OdpowiedzUsuń