piątek, 28 stycznia 2011

Krem z brokułów





Kolejny z przepisów Doroty Biały z "Sensu". Pyszna i zdrowa zupa.
Składniki:
  • 2-3 brokuły (500 g)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łyzki masła
  • 200 g serka pleśniowego
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 serek topiony, kremowy ( dałam 50 g )
  • 1/4 łyzeczki pieprzu
  • sól do smaku

Cebulę posiekać i podsmazyć na maśle, dodać pokrojoną marchewkę. Brokuł podzielić na rózyczki. Włozyć do rondla z podsmazoną cebulą, podlać bulionem iu przykryć. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę o dodać do zupy. Platki przyprażyć na suchej patelni. Pod koniec gotowania do zupy dodać serek topiony, wymieszać, zdjąć z ognia i zmiksować. Podawać w miseczkach, posypaną kawałkami sera pleśniowego i płatkami migdałowymi.





2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)