niedziela, 20 lutego 2011

Dyniowa focaccia



O sezonie dyniowym pewnie nikt już z Was nie pamięta? A ja poczyniłam zapasy i mam w swoim zamrażalniku kilka porcji pulpy dyniowej. Za oknem zimno, od rana pruszy śnieg, a u mnie słońce i złota polska jesień :)
Przepis zaczerpnęłam od Minta Eats.





Składniki:
  • 1/2 szkl. lekko ciepłej wody
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 szkl. purre z dyni (odsączonego)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pestki dyni,dowolne orzechy, suszone pomidory, oliwki lub pesto
W kubeczku rozmieszaj drożdże, miód i wodę. Odstaw na 5 minut. Do miski przesiej 1 szkl. mąki, dodaj drożdże, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 1/2 godziny. Dodaj purre z dyni, resztę mąki, oliwę, sól i wyrabiaj kilka minut. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą i odstaw na pół godziny przykryte ściereczką.
Nagrzej piekarnik do 210 st. C. Ciasto wyjmij z miski i podziel na dwie części. Z każdej uformuj placek i ułóż na blaszcze wysmarowanej oliwą i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą dłoni spłaszcz placki, porób w nich zagłębienia palcem, skrop oliwą, posyp dowolnymi dodatkami lub wysmaruj pesto i odstaw na 15 minut do podrośnięcia. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Ostudź na kratce.



7 komentarzy:

  1. Mam jeszcze jedną porcję zamrożonej dyni. Teraz to już mam prawdziwy dylemat co z niej zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwię się, też bym miała problem :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robiłam pomidorową i była bardzo smaczna, a taką też z wielką ochotą przyrządzę kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidorowej chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ta w kształcie serca jest piękna. zresztą.. foccacia to zawsze taki ładny wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wrócę do tego przepisu w lato, jak mi dynia urośnie :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)