środa, 23 lutego 2011

Potrawka z kurczaka



Danie proste w przygotowaniu, lekkostrawne, świetne wykorzystanie pozostałego po poprzednim obiedzie rosołu. Potrawkę zawsze robię na oko i tak mam zapisany ten przepis w moim zeszycie. Po prostu zapisane kolejne czynności, podyktowane przez babcię.
Na potrzeby bloga spisałam proporcje podczas ostatniego gotowywania.

Składniki:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 800-1000 ml rosołu
  • mięso pozostałe z rosołu ( u mnie 2 piersi, ale może być też większa porcja rosołowa po prostu)
  • 2 żółtka
  • sok z cytryny
  • włoszczyzna pozostała z rosołu
  • sól, pieprz
Mięso obrać, podzielić na włókna. Włoszczyznę rozdrobnić widelcem. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i stale mieszając, przygotować zasmażkę. Dolać do niej trochę zimnego rosołu  i stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. W pozostałym zimnym rosole rozpuścić żółtka i całość dolać do zasmażki. Wkropić sok z cytryny i stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać mięso i rozdrobnioną włoszczyznę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość gotować jeszcze chwilę, aby mięso i warzywa się podgrzały. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty, można dodać do niego łyżkę mąki rozpuszczoną w 100 ml zimnej wody. Podawać z ryżem. Smacznego! 


2 komentarze:

  1. Bardzo elegancka jak na potrawkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Starałam się, żeby ładnie wyglądało na zdjęciu :) , bo o to z niektórymi potrawami faktycznie trudno :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)