piątek, 25 lutego 2011

Zrazy wołowe



Dziś klasyka. Mięso proste w przygotowaniu, ale świetnie nadające się na wykwintny obiad. Doskonale komponuje się z pyzami, kopytkami, ziemniakami i wszelkimi kaszami. Co kto woli. Jedynym problemem może być dostanie dobrej jakościowo wołowiny. Ale jak się już komuś uda, to zrazy są jednym z lepszych sposobów na jej przyrządzenie. Wegańska Siostra pewnie zemdleje, jak zobaczy ten przepis...



Składniki:


  • 7 plastrów wołowiny na zrazy (pani w mięsnym pokroi najsprawniej ;) )
  • 7 łyżeczek ulubionej musztardy
  • 7 plastrów parzonego boczku
  • ogórek kiszony pokrojony w kawałki
  • cebula pokrojona w talarki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • oliwa




Plastry wołowiny zbić tłuczkiem (Najlepiej mięso przykryć folią spożywczą, wówczas kuchnia nie stanie się pobojowiskiem). Na każdym plastrze rozsmarować musztardę, doprawić solą, pieprzem i papryką. Na jednym z końców każdego plastra ułożyć boczek, ogórka i cebulę. Mięso zwinąć, rozpoczynając od końca z dodatkami. Po zwinięciu w roladkę, można każdy kawałek obwinąć nitką (białą!) lub spiąć wykałaczką, co zabezpieczy roladki przed rozwinięciem podczas smażenia. Na patelni rozgrzać oliwę, zrazy smażyć z każdej strony na złoto. Pod koniec smażenia dorzucić niewykorzystaną do nadziewania cebulę. Następnie podlać mięso wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Trzeba na tą czynność zagospodarować około godziny, w zależności od jakości wołowiny, może to trwać i dłużej. W razie potrzeby podlać wodą. Podczas duszenia powstanie pyszny, ciemny sos, który możemy zagęścić miksturą przygotowaną z łyżki mąki wymieszanej ze 100 ml zimnej wody. Sos doprawiamy na koniec duszenia solą, pieprzem i papryką do smaku. Gotowe!



5 komentarzy:

  1. Polane sosem pomidorowym z kluskami śląskimi... Mmmm. Cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie rolady! Koniecznie z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Okropnosc
    Przepraszac nie bede za komentarz bo nie wiem jak majac siostre weganke ktora tak mysle probowala ci uswiadomic ile cierpienia wyrzadza sie innym stworzeniom jedzac mieso mozesz jesc mieso niewinnych zwierzat.usprawiedliwic sie tego nie da bo to jest zwykle okrucienstwo i tyle - jesli ktos je nadal mieso zwerzat a wie z jakim cierpieniem sie to wiaze - wiedzac tez ze sa inne pokarmy do jedzenia i ze nie trzeba wyrzadzac krzywdy nikomu zeby dobrze zjesc.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm po Twojej wypowiedzi jeszcze bardziej smakuja ;) ^^

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)