Dzisiejszy przepis jest moją wariacją na temat bloku waniliowego, który gościł na blogu w ostatnio. Do migdałów mam słabość, więc deser ten smakuje mi bardzo. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że smakuje prawie jak marcepan. Dedykuję go wszystkim Kobietom z okazji Naszego Święta :)
składniki:
- 200 g mleka w proszku
- 100 g mielonych migdałów
- 50 g masła
- 100 ml wody
- 50 g cukru
- garść migdałów
- kilka kropli olejku migdałowego
- herbatniki
Masło i cukier wrzucić do rondelka, wlać wodę. Gotować do rozpuszczenia składników. Odstawić do lekkiego przestudzenia. W misce wymieszać mleko w proszku, pokruszone herbatniki, migdały całe i mielone. Dodać olejek migdałowy i rozpuszone w wodzie masło z cukrem. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Pycha!
Uwielbiam mleko w proszku i migdały;) koniecznie muszę zrobić ten blok i może jeszcze dziś;)
OdpowiedzUsuńO, niedawno nawet mleko w proszku znalazlam! Przepis zapisuje do wykorzystania, bo wyglada nieziemsko!
OdpowiedzUsuńTen blok jest cudowny!
OdpowiedzUsuń