poniedziałek, 30 maja 2011

Pizza z młodymi ziemniakami





Brzmi intygująco? Wydaje się niemożliwe? A jednak stanowi bardzo ciekawe połączenie i warto tego ciasta posmakować.

Przepis znaleziony w Lawendowym Domu... od kuchni.

Ciasto:



3 szklanki mąki ( ½ kg)
opakowanie drożdży instant
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
ciepła woda


Dodatki:


200g mozzarelli
200 g młodych ziemniaków
rozmaryn
sól morska


Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i szczyptę soli. Składniki wyrabiać, dolewając stopniowo ciepłą wodę. Pod koniec wyrabiania ciasto skropić oliwą i czystymi rękoma dokończyć wyrabianie.

Ciasto włożyć do miski, przykryć je ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte podzielić na cztery części, uformować dłońmi i ułożyć na wysmarowanych olejem blachach do pieczenia. Ziemniaki dokładnie wyszorować, nie obierać, tylko pokroić w bardzo cienkie, prawie prześwitujące plasterki. Mozzarellę porwać na kawałki. Rozmaryn posiekać. Na plackach rozłożyć dodatki. Całość skropić oliwą, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 º na ok. 25 minut ( moje pizze były gotowe już po 15 minutach - piekłam z termoobiegiem ).

5 komentarzy:

  1. Zachwyciłam się nią w Lawendowym Domu, a teraz zachwycam się nią ponownie. Koniecznie muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie brzmi raczej intrygująco niż niemozliwie:)
    I bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  3. Może głupie pytanie ale to ma być zwykła mozzarella czy pizzarella ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze to zestawienie wydawało mi się dziwne, chciaż wiem, że tak się robi we Włoszech. Chętnie spróbuję, dzięki za rekomendację.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pizza zrobiona :) Była na prawdę pyszna. A oto jak u mnie wyszła: http://www.wegeblog.pl/pizza-z-ziemniakami/

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)