Szparagi to jedne z moich ukochanych warzyw i szczerze żałuję, że sezon na nie trwa tak krótko. Całe szczęście mój mąż podziela tą miłość, bo w przypadku dynii już tak słodko nie jest... Tak więc szparagi lądują na naszym stole przeważnie co drugi dzień, najczęściej jako dodatek, ugotowane z dodatkiem soli i cukru, polane masłem i posypane bułką tartą lub zarodkami pszennymi, lub w postaci zupy kremu.
Tym razem postanowiłam się nieco wysilić i przygotowałam ryż. Wzorowałam się na przepisie Jamiego Olivera z książki "Gotuj z Oliverem", ale nieco oddaliłam się od oryginału.
- 1-1,2litra bulionu warzywnego (ugotowałam na włoszczyźnie z dodatkiem soli, ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego)
- oliwa
- 1 łyżka masła
- 1 szalotka
- 2 łodygi selera naciowego
- 300 g ryżu na risotto
- pęczek białych szparagów
- 50 g masła
- trochę sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur)
- skórka i sok z 1 cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie 125 ml białego wytrawnego wina lub wermutu
Przygotuj bulion. Następnie rozgrzej w rondlu łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę i seler i duś na małym ogniu około 15 minut, uważając aby warzyw nie przyrumienić. Dodaj ryż i zwiększ płomień, cały czas mieszaj. Jeśli dodajesz wino, wlej je teraz na patelnie i mieszaj, aż alkohol wyparuje.
Wlej do ryżu chochlę bulionu. Gotuj, stale mieszając, póki ryż nie wchłonie płynu. Zmniejsz płomień i powtarzaj powyższy krok z dodawaniem bulionu chochla po chochli przez około 10 minut.
Teraz dodaj szparagi pokrojone w 1 cm kawałki, dodaj trochę bulionu i mieszając stale znów powtażaj powyższy krok, tj. dodawaj bulino po 1 chochli, póki ryż nie wchłonie płynu. Ryż nie może być gotowany zbyt długo, aby ziarna zachowały kształt, ale by były miękkie, kremowe i nasiąknięte wywarem.
Wyłącz palnik. Dodaj do ryżu resztę masła, skórkę i sok z cytryny, wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Przykryj rondel, aby ryż chwilkę odpoczął. Podawaj skropione kilkoma kroplami oliwy i posypane kawałkami sera.
ciekawa jestem smaku takiego połączenia :)
OdpowiedzUsuńMusi być pysznie :) a miłość do szparagów zdecydowanie podzielam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
http://polkazprzyprawami.blox.pl
i dodatkowo rokpol..
OdpowiedzUsuńżyc nie umierac!
Moje smaki. Chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuń