piątek, 19 sierpnia 2011

Chleb tostowy nr 2





Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków. Chleb wychodzi rewelacyjny! Niezwykle delikatny i puszysty. Świetny z dodatkiem maku.


1 bochenek, keksówka ok. 26 cm


Składniki:


20 g świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych instant) drożdży
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka golden syrup (jeśli nie mamy, można zastąpić miodem)
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
60 g semoliny, drobno mielonej (można zastąpić kaszą manną)
350 g mąki pszennej


Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać wodę, miód, syrop, oliwę i sól.
Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Można zagnieść je również mikserem, najlepiej przy pomocy haka.
Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.
Formę keksową (o długości 26 cm) posmarować oliwą lub masłem. Wysypać tartą bułką/otrębami/makiem.
Przełożyć ciasto, wierzch obsypać płatkami soli (opcjonalnie). Odstawić, by jeszcze podrosło (ok. 30 minut).
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić chleb i piec ok. 30-35 minut.

Ostudzić na kuchennej kratce.

3 komentarze:

  1. Lubię takie proste chlebki;),czasem robię podobny,tylko,że z mlekiem i dodaje też jajko-wychodzi puszysta bułeczka,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze podziwiam tych, którzy podejmują wyzwanie upieczenia chleba w domu ;-) Wszystko to, co ma drożdże w przepisie skutecznie mnie odstrasza, poza tym chyba brakuje mi odwagi :-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim razie powinnaś spróbować naszego ciasta drożdżowego bez wyrabiania. Samo "wychodzi" i jest w związku z tym świetne na początku drogi z wypiekami drożdżowymi. Miesza się je na końcu mikserem i tyle :)

    Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za przyszłe drożdżowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)