środa, 10 sierpnia 2011

Ciasto z morelami





Dzisiejsze ciasto dedykuję Naszej Mamie, jako wielbicielce moreli :)


Przepis znalazłam w książce "Bills open kichen" Billa Grangera.


185 g mąki (1 i 1/2 cups)
170 g (3/4 cup) brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
60 ml mleka (1/4 cup)
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego (zastąpiłam łyżeczką cukru waniliowego z prawdziwą wanilią)
180 g miękkiego masła (6 i 1/2 oz)

morele (użyłam 5)
2 łyżki brązowego cukru do posypania


Nastaw piekarnik na 160 st. C. Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól i zrób pośrodku dołek. W drugiej misce wymieszaj jaja, mleko i ekstrakt z wanilii. Dodaj jajka rozbełtane z mlekiem oraz masło do suchych składników i wymieszaj mikserem na wysokich obrotach około 2 minut. Przelej ciasto do formy (20x30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Morele przekrój na pół, wypestkuj. Układaj na cieście skórką do dołu i lekko dociśnij. Włóż do piekarnika na 20 minut, po czym posyp 2 łyżkami cukru trzcinowego i wstaw jeszcze raz do pieca na około 20 minut albo do czasu, gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy.




W związku  tym, że przepis z książki anglojęzycznej, podaję też w oryginale:


apricot slice


185 g (1 1/2 cups) plain (all-purpose) flour
170 g (3/4 cup) caster (superfine) sugar
1 teaspoon baking powder
a pinch of salt
3 eggs
60 ml (1/4 cup) milk
2 teaspoon natural vanilla extract
180 g (6 1/2 oz) butter, softened
apricots, pitted and haved (this may very depending on the size of the apricots)
2 tablespoons caster (superfine) sugar, extra

Preheat the oven to 160 C (315 F). Sift the flour, sugar, baking powder and salt into a large bowl and make a well in the center. Place the eggs, milk and vanilla in another bowl and mix to combine. Pour the egg mixture and butter into the well in the dry ingredients and beat for 2 minutes until smooth. Spread the mixture evenly into a greased or non-stick 20x30 cm (8x12 inch) lamington tin.
Push the apricot halves, cut side up, evenly into the cake mixture in four rows of seven. Place in the oven and bake for 20 minutes, sprinkle over extra sugar and cook for another 20 minutes, or until a skewer inserted into the center comes out clean.
Cut into fingers with two apricot halves per slice. Makes 14 slices.





3 komentarze:

  1. Świetne ciasto. Uwielbiam takie z morelami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z morelami przepyszne:) Ale się owocki pięknie zatopiły w cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, morele!
    takie ciasto to rozumiem ;]
    nawet pogoda nie taka straszna przy tym cieście ;]

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)