czwartek, 1 września 2011

Ryba po grecku




Z Grecją podobno nie ma nic wspólnego. Warta jest jednak uwagi, bo smakuje wyśmienicie, jest prosta w przygotowaniu, pełna warzyw i zawiera ryby, których w naszej diecie wciąż za mało...


potrzebujemy:
  • 4 spore marchewki
  • 1 sporą pietruszkę
  • średni seler
  • 2 duże cebule
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru
  • opcjonalnie odrobina chilli
  • papryka słodka w proszku
  • 3-4 filety z dorsza lub mintaja


Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce. Cebule posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, po chwili dodać resztę warzyw i dusić. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, cukrem i papryką. Ma powstać gęsta, dość wilgotna jarzynka, nie do końca rozmaślona, ale też nie po chińsku twardawa. Filety dorsza lub mintaja opruszyć solą, pieprzem, ewentualnie przyprawą do ryb i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę obkładamy jarzynką. Po ostudzeniu przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki, aby składniki połączyły się smakowo.
Doskonała na obiad, na ciepło z ryżem, kaszą lub ziemniakami lub kolacyjnie, na zimno ze świeżym pieczywem. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam rybkę po grecku, dawno jej nie jadłam ,skusiłyście mnie swoim wpisem . Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem wielka fanka ryby po grecku - za malo tu ryby, moim zdaniem, a za duzo dodatkow - za to moje chlopisko taka rybke uwielbia, zwlaszcza z kasza wlasnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rybę po grecku. Ma tylko jedną wadę, zbyt szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię rybę po grecku, ale zdecydowanie na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryba po grecku króluje u mnie w wersji na zimno :D Przyznam, że nawet nie wiedziałam, że można jadać je z takimi dodatkami jak kasza :o

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak, rybka po grecku jest pyszna. Kaszą też jadłam pierwszy raz, najczęściej to jednak z pieczywem.
    Maggie, wystarczy zmienić proporcje ;)

    Pozdrawiam wszystkich!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo domowo kojarzy mi sie taka ryba - i zawsze na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas też zawsze na świątecznym stole zawsze jest :)
    Ale czasem w ciągu roku też przyrządzam, bo to zdrowe i smaczne jedzonko. Trochę tylko roboty z tym tarciem warzyw :(

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)