Z Grecją podobno nie ma nic wspólnego. Warta jest jednak uwagi, bo smakuje wyśmienicie, jest prosta w przygotowaniu, pełna warzyw i zawiera ryby, których w naszej diecie wciąż za mało...
potrzebujemy:
- 4 spore marchewki
- 1 sporą pietruszkę
- średni seler
- 2 duże cebule
- olej
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- odrobina cukru
- opcjonalnie odrobina chilli
- papryka słodka w proszku
- 3-4 filety z dorsza lub mintaja
Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce. Cebule posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, po chwili dodać resztę warzyw i dusić. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, cukrem i papryką. Ma powstać gęsta, dość wilgotna jarzynka, nie do końca rozmaślona, ale też nie po chińsku twardawa. Filety dorsza lub mintaja opruszyć solą, pieprzem, ewentualnie przyprawą do ryb i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę obkładamy jarzynką. Po ostudzeniu przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki, aby składniki połączyły się smakowo.
Doskonała na obiad, na ciepło z ryżem, kaszą lub ziemniakami lub kolacyjnie, na zimno ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Uwielbiam rybkę po grecku, dawno jej nie jadłam ,skusiłyście mnie swoim wpisem . Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńNie jestem wielka fanka ryby po grecku - za malo tu ryby, moim zdaniem, a za duzo dodatkow - za to moje chlopisko taka rybke uwielbia, zwlaszcza z kasza wlasnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rybę po grecku. Ma tylko jedną wadę, zbyt szybko znika :)
OdpowiedzUsuńLubię rybę po grecku, ale zdecydowanie na zimno.
OdpowiedzUsuńRyba po grecku króluje u mnie w wersji na zimno :D Przyznam, że nawet nie wiedziałam, że można jadać je z takimi dodatkami jak kasza :o
OdpowiedzUsuńOj tak, rybka po grecku jest pyszna. Kaszą też jadłam pierwszy raz, najczęściej to jednak z pieczywem.
OdpowiedzUsuńMaggie, wystarczy zmienić proporcje ;)
Pozdrawiam wszystkich!
Bardzo domowo kojarzy mi sie taka ryba - i zawsze na święta :)
OdpowiedzUsuńU nas też zawsze na świątecznym stole zawsze jest :)
OdpowiedzUsuńAle czasem w ciągu roku też przyrządzam, bo to zdrowe i smaczne jedzonko. Trochę tylko roboty z tym tarciem warzyw :(