niedziela, 22 stycznia 2012

11 kobiet w kuchni i muszle z warzywami i mozzarellą w sosie pomidrowym




10 grudnia minionego roku miałam okazję uczestniczyć  w bardzo fajnym spotkaniu. Zostałam zaproszona na urodziny (nieważne które ;) ) do koleżanki. Nie było to jednak zwyczajne przyjęcie urodzinowe. W spotkaniu uczestniczyły tylko dziewczyny. Była więc siostra, szwagierki i koleżanki z różnych etapów życia. 
Było wino wszelakie i wspólne gotowanie. Razem siekałyśmy, kroiłyśmy, mieszałyśmy, dusiłyśmy i zapiekałyśmy. A na końcu, zajadałyśmy te pyszności :) Na deser miało być jeszcze wspólne pieczenie pierniczków ( ciasto czekało już w lodówce ), wybrałyśmy jednak leniwe, kanapowe pogawędki z lampką wina w dłoni i muzyką w tle.
W tym spotkaniu najistotniejsze było to, że większość z Nas nie znała się wcześniej.  A gdyby ktoś obserwował Nas z boku, pomyślałby zapewne, że znamy się od lat. Kuchenny stół zbliża :)




nadziewanie muszelek farszem


już prawie wszystkie muszle gotowe!

2 warstwy makaronu (na spodzie sos pomidrowy)

uwaga! zapiekamy!

jeszcze tylko 5 minut i ...




Gotowe! Zajadamy!


A oto szanowna Jubilatka :) Olka, WSZYSTKEGO NAJLEPSZEGO!





 Składniki, 4 porcje (u nas było tego znacznie więcej!):
14 muszli makaronowych
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 cm plaster cebuli
1/2 cukinii
1 kulka białej mozzarelli
100 g sera koziego w roladce lub sera feta (użyłyśmy fety)
2 pełne łyżki mascarpone

oliwa extra vergine
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano
5 pomidorków koktajlowych (pominęłyśmy)

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów, pokrojonych i bez skórek (pelati)
1 szklanka (250 ml) sosu pomidorowego (przecieru, passaty)
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy extra vergine

Przygotowanie: 

Warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz 1 łyżeczką suszonego oregano. Dusić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Zestawić z ognia, trochę schłodzić i  wymieszać z mozzarellą pokrojoną w kostkę, serem kozim lub fetą oraz mascarpone.
Przygotować sos pomidorowy: wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente (około 13 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy. Odcedzić, dodać łyżeczkę oliwy extra vergine i delikatnie wymieszać, odstawić.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Sos pomidorowy wlać do naczynia żaroodpornego. Ugotowane muszle nadziać farszem i włożyć w sos pomidorowy, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych i skropić oliwą extra vergine. Piec przez 25 minut.


Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku. Nieco przez nas zmodyfikowany :)

4 komentarze:

  1. boże, jaki czysty piekarnik - mój wiecznie obsmarowany...

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo to pyszny pomysł na świętowanie urodzin!

    OdpowiedzUsuń
  3. O raju, jak to pysznie wygląda! Tylko gdzie ja znajdę łosia, który ponadziewa za mnie muszelki? ;)
    Jeśli jesteś fanką makaronu to zapraszam do udziału w konkursie: http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/01/makaron-rzadzi-zdrowo-konkurs.html :) Bardzo fajna książka do wygrania, a to danie doskonale pasuje do tematu konkursu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Maddy, Ola jest perfekcjonistką :)

    Asieja, pomysł rzeczywiście był bardzo trafiony!


    Gruszka z fartuszka, dzięki za zaproszenie! Już skorzystałam :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)