wtorek, 17 kwietnia 2012

Sushi





Sushi to danie, do którego wracam co jakiś czas. Doskonałe na przyjęcia czy kolację we dwoje. Nietrudne w przygotowaniu, a efektowne i smaczne. Można przygotować je w wielu wersjach, także wegetariańskiej. Jako środek świetnie sprawdza się awokado, ale nada się też zielony ogórek, czy ugotowana marchewka. A może macie jakieś swoje ciekawe patenty na sushi? 










Składniki:
  • 125 g ryżu do sushi ( kleisty ułatwia formowanie )
  • ocet ryżowy
  • sos sojowy
  • 2 płaty sushi nori
  • pasta wasabi
  • awokado
  • wędzony łosoś











Na godzinę przed przygotowywaniem sushi ugotować ryż ( około 20 minut na małym ogniu ). Po ugotowaniu, ryż wyjąć z woreczka, dodać ocet ryżowy i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Na macie bambusowej kładziemy listek sushi nori, mokrymi palcami układamy cienką warstwę ryżu na 3/4 powierzchni listka. Na środku kładziemy cienki paski awokado, przykrywamy łososiem. Krawędź listka smarujemy pastą wasabi. Rolujemy w wałek przy pomocy maty bambusowej, dociskając w trakcie zwijania. Kroimy bardzo ostrym nożem na 2,5 cm kawałki. Podajemy z sosem sojowym ( do zamaczania ) i pastą wasabi.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)