Sushi to danie, do którego wracam co jakiś czas. Doskonałe na przyjęcia czy kolację we dwoje. Nietrudne w przygotowaniu, a efektowne i smaczne. Można przygotować je w wielu wersjach, także wegetariańskiej. Jako środek świetnie sprawdza się awokado, ale nada się też zielony ogórek, czy ugotowana marchewka. A może macie jakieś swoje ciekawe patenty na sushi?
Składniki:
- 125 g ryżu do sushi ( kleisty ułatwia formowanie )
- ocet ryżowy
- sos sojowy
- 2 płaty sushi nori
- pasta wasabi
- awokado
- wędzony łosoś
Na godzinę przed przygotowywaniem sushi ugotować ryż ( około 20 minut na małym ogniu ). Po ugotowaniu, ryż wyjąć z woreczka, dodać ocet ryżowy i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Na macie bambusowej kładziemy listek sushi nori, mokrymi palcami układamy cienką warstwę ryżu na 3/4 powierzchni listka. Na środku kładziemy cienki paski awokado, przykrywamy łososiem. Krawędź listka smarujemy pastą wasabi. Rolujemy w wałek przy pomocy maty bambusowej, dociskając w trakcie zwijania. Kroimy bardzo ostrym nożem na 2,5 cm kawałki. Podajemy z sosem sojowym ( do zamaczania ) i pastą wasabi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)