zdjęcie autorstwa Sylwii z Vegelicious |
Kolejna potrawa, która zagościła na kwietniowym Pyra Lunch w Poznaniu. Kartoffelsalat w wersji "na bogato".
składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 twarde i kwaśne jabłka
- 2 małe buraki
- 2 ogórki kwaszone
- 1 cebula
- 1/4 szkl. fasoli czerwonej (ugotowanej lub z puszki)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- garstka natki pietruszki
Buraki w łupinie gotujemy w małej ilości wody ( najlepiej na parze ), aż staną się miękkie. Ugotowane ziemniaki, buraki, jabłka, ogórki i cebulę kroimy w małą kostkę i mieszamy razem z olejem, octem, solą, pieprzem i fasolą. Sałatkę ozdabiamy poszatkowaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki Szaciłło M., Mrozowska-Szaciłło M., "Przemytnicy na wakacjach"
ale ona była dobra... no fota Sylwii wyszła super ładna! :)
OdpowiedzUsuńDobra, dobra. Muszę ją kiedyś znowu zrobić :)
OdpowiedzUsuń