niedziela, 22 kwietnia 2012

Karfoffelsalat z burakami

zdjęcie autorstwa Sylwii z Vegelicious




Kolejna potrawa, która zagościła na kwietniowym Pyra Lunch w Poznaniu. Kartoffelsalat w wersji "na bogato".



składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 2 twarde i kwaśne jabłka
  • 2 małe buraki
  • 2 ogórki kwaszone
  • 1 cebula
  • 1/4 szkl. fasoli czerwonej (ugotowanej lub z puszki)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • garstka natki pietruszki



Buraki w łupinie gotujemy w małej ilości wody ( najlepiej na parze ), aż staną się miękkie. Ugotowane ziemniaki, buraki, jabłka, ogórki i cebulę kroimy w małą kostkę i mieszamy razem z olejem, octem, solą, pieprzem i fasolą. Sałatkę ozdabiamy poszatkowaną natką pietruszki.


Przepis pochodzi z książki  Szaciłło M., Mrozowska-Szaciłło M., "Przemytnicy na wakacjach"




2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)