piątek, 27 kwietnia 2012

Lody rafaello





Sezon na lody czas zacząć!


250 ml słodkiej śmietanki
250 ml mleka kokosowego
200 g białej czekolady, połamanej na kawałki
skórka starta z jednej cytryny
100 g wiórków kokosowych
1-2 łyżki likieru kokosowego Malibu 




1. Śmietankę podgrzać wraz z mlekiem kokosowym. Następnie zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszać do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
2. Wsypać wiórki kokosowe wymieszane ze skórką z cytryny, wlać likier kokosowy. Przestudzić, następnie schłodzić w lodówce.
3. Schłodzoną masę przełożyć do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta maszyny. Lody można przygotować również bez maszyny ( i właśnie w ten sposób je przygotowywałam ) - wystarczy wstawić masę do zamrażalnika, co jakiś czas wyjmować i mieszać łyżką, a gdy będzie zbyt twarda, mikserem.


Przepis znaleziony na blogu For the body and soul...











3 komentarze:

  1. Sezon na lody, o tak! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez surowego żółtka? Jak dla mnie wymarzone :-) Znakomitości!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)