środa, 25 kwietnia 2012

Pęczak z patelni








Trochę jak risotto albo pilaw. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem. Pęczak możecie zastąpić dowolną kaszą. Danie to nie tylko nasyci, ale dostarczy Wam też sporo dobrego. O tym, jak zdrowe są kasze nie będę się już rozwodzić, bo każdy doskonale to wie. Chciałam Wam jednak pokazać, że mogą być one również smaczne. I kolorowe. W sam raz na wiosnę!








Składniki:
  • 1,5 szkl. ugotowanego pęczaku
  • 1 mała cukinia ( oryginalne 2 łodygi selera naciowego )
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • oliwa


Warzywa oczyść, pokrój w drobną kostkę. Do oliwy rozgrzanej na patelni dodaj cebulę. Gdy lekko zwilgotnieje, dodaj pozostałe warzywa. Smaż razem na średnim ogniu, mieszając. Dodaj sól, pieprz i kurkumę, zamieszaj. Połącz z pęczakiem. Chwilę razem smaż i wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj na gorąco.
Przepis Agnieszki Kręglickiej z Wysokich Obcasów nr 15 (670). Zmodyfikowany.




5 komentarzy:

  1. Pęczaku jeszcze nie próbowałam, od dawna za mną chodzi. Ta propozycja jest bardzo fajna, tylko mój mięsożerca będzie marudził i wrzucę kurczaka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też jadłam go po raz pierwszy :) U mnie też był dodatkiem do mięsa, ale spokojnie może stanowić osobne danie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie właśnie pasuje taki bezmięsny :) Super, też będę musiała kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi tam też pasuje :) Gorzej z moim lubym...

    OdpowiedzUsuń
  5. Biję się w pierś i mówię/piszę NIGDY NIE JADŁAM PĘCZAKU. Czas najwyższy to zmienić!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)