Dziś absolutnie letnia propozycja na obiad lub kolację! Lekkie, wegańskie danie z makaronem, w sam raz na upały, które obecnie panują u nas. Zapraszam do stołu!
Składniki:
1 bardzo mały kalafior podzielony na różyczki
2 dymki (tylko biała część)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g pestek słonecznika
1/4 łyżeczki szafranu plus 2 łyżki gorącej wody
1 łyżka zmiksowanych pomidorów z puszki
ok. 100 ml wody
do posypania: natka kolendry lub zwykła natka
makaron ugotowany al dente (to danie jest raczej w formie przystawki, więc ok. 3/4 szkl ugotowanego makaronu na osobę)
Kalafior ugotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Powinien być al dente.
Szafran zalać gorącą wodą i odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną dymkę, zeszklić przez 2-3 minuty.
Dodać zgnieciony ząbek czosnku. Trzymać na małym ogniu, mieszając dodać słonecznik, podprażyć, następnie wlać szafran z wodą, pomidory z puszki i wodę (100 m). Zwiększyć ogień, odparować. Na końcu delikatnie wmieszać ugotowany kalafior i połączyć z ugotowanym makaronem.
Posypać natką pietruszki.
Przepis znaleziony na blogu White Plate.
:) może zrobię w weekend, bo nie mogę się nacieszyć świeżymi, aromatycznymi warzywami!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego z okazji imienin raz jeszcze!
Buzia!
Dzięki, dzięki! Buziaki!
Usuń