poniedziałek, 14 maja 2012

Drożdżówka z rabarbarem i oliwą z oliwek










Kolejne danie, które można by podpiąć pod hasło Comfort food. Kto nie lubi zapachu, jaki rozchodzi się pod domu podczas pieczenia drożdżówki? Chyba wielu z nas przywodzi on na myśl słodki czas dzieciństwa, lato i beztroskę. A więc Comfort food w pełnym wydaniu :)

Tak więc dziś ciasto drożdżowe na czasie, bo z dodatkiem rabarbaru.

Zapraszam na piknik!








Składniki: 

20 g drożdży

 200 ml letniego mleka 

100 ml oliwy z oliwek

 50 g cukru 

400 g mąki

 1 łodyga rabarbaru

Na kruszonkę:

 50 g miękkiego masła

 50 g cukru

 100 g mąki

 

 

 

Drożdże wkruszyć do miski, zasypać łyżeczką cukru i zalać letnim mlekiem. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Do zaczynu dodać oliwę, resztę cukru i mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy podwoi swoją objętość, przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i nastawić piekarnik na 180 st. C. Następnie obrać rabarbar, pokroić go na 1/2-1 cm kawałki i ułożyć na cieście. Z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut. 

 

 

 

4 komentarze:

  1. drożdzowego u nas nie było od lat, mam chrapkę na takie ciacho

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej, u mnie drożdżowe średnio raz w tygodniu!

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)