Kolejne danie, które można by podpiąć pod hasło Comfort food. Kto nie lubi zapachu, jaki rozchodzi się pod domu podczas pieczenia drożdżówki? Chyba wielu z nas przywodzi on na myśl słodki czas dzieciństwa, lato i beztroskę. A więc Comfort food w pełnym wydaniu :)
Tak więc dziś ciasto drożdżowe na czasie, bo z dodatkiem rabarbaru.
Zapraszam na piknik!
Składniki:
20 g drożdży
200 ml letniego mleka
100 ml oliwy z oliwek
50 g cukru
400 g mąki
1 łodyga rabarbaru
Na kruszonkę:
50 g miękkiego masła
50 g cukru
100 g mąki
Drożdże wkruszyć do miski, zasypać łyżeczką cukru i zalać letnim
mlekiem. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Do
zaczynu dodać oliwę, resztę cukru i mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do
wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy podwoi swoją objętość, przełożyć
do formy wysmarowanej tłuszczem i nastawić piekarnik na 180 st. C.
Następnie obrać rabarbar, pokroić go na 1/2-1 cm kawałki i ułożyć na
cieście. Z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut.
drożdzowego u nas nie było od lat, mam chrapkę na takie ciacho
OdpowiedzUsuńJej, u mnie drożdżowe średnio raz w tygodniu!
Usuńmmm wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie :)
Usuń