wtorek, 15 maja 2012

Porady na maj




Maj

Robią się już pustki w spiżarni, trzeba więc bardzo roztropnie używać zapasów, by w domu przykro nie odczuwano przednówka.
W tym miesiącu dużo jest roboty około drobiu i nabiału, ale gospodyni musi sobie czas znaleźć na częste obmywanie kapusty i dopilnowanie innych zapasów, żeby się nie popsuły.
Na futra też już należy zwrócić uwagę. Trzeba je rozkładać z kurzu i moli, które się już zakraść mogły. Przekładać bagnem albo kupioną w składzie aptecznym paczulą, obszyć w prześcieradło i schować. Skrzynia, w której mają się futra przechowywać, powinna być starannie wytarta ścierką umoczoną w terpentynie i wyklejona papierem, zabezpieczy to od wciskania się kurzu i moli.
Dzieci wysyłać na zioła. Pokazują się już grzyby majowe, trzeba je nadziewać na gałązki cierniowe i stawiać na kuchni do wysuszenia.

"Młoda Gospodyni", 1928 r.





4 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)