poniedziałek, 9 lipca 2012

Jagody w syropie




W naszych lasach dojrzały jagody. Nie miałam dotąd niestety czasu, by sama się na nie wybrać, ale zakupiłam przy drodze litrowy słój tych pysznych, leśnych owoców. Część zjadły dzieci z kaszką, ale z większości przygotowałam kilka słoiczków na zimę. Jagody przygotowane w ten sposób są doskonałym dodatkiem do herbaty i deserów. Świetnie sprawdzają się przy zimowych przeziębieniach.

Ich przygotowanie jest niezwykle proste! 
Jagody po umyciu wkładamy do słoiczków, podsypując każdą warstwę cukrem  ( jagody powinny być pooblepiane cukrem ). Po wypełnieniu słoiczka, zakręcamy go szczelnie i wkładamy do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką. Do garnka nalewamy wody poniżej poziomu zakrętek, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około pół godziny. Zostawiamy w ganku do przestygnięcia. Gotowe!

2 komentarze:

  1. Szkoda, że w Warszawie takie drogie jagody a do lasu daleko, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak, mieszkanie na prowincji ma swoje plusy. Ale Stolica również :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)