wtorek, 25 września 2012

Sałatka z rukolą i gruszką


Sałatka ta powstała na rocznicową kolację. Chciałam stworzyć coś lekkiego, pysznego i błyskawicznego w przygotowaniu, bo trzeba było jeszcze dzieci położyć spać.
Na deser podałam tiramisu, które mogłam przygotować wcześniej i ukryć w lodówce przed ciekawskimi spojrzeniami.

Składniki:
  • 2 spore garście rukoli
  • 1 gruszka
  • kawałek gorgonzoli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sok z połowy cytryny
Rukolę umyć i osuszyć, można porwać na  kawałki. Gruszkę obrać pokroić w ósemki. Gorgonzolę pokroić na kawałki. Na talerzu rozłożyć rukolę, na niej poukładać gruszkę i ser. Całość polać sosem przygotowanym z oliwy, miodu i cytryny. Podawać z grzankami.


4 komentarze:

  1. zamiast grzanek polecam orzechy wloskie. moj syn zachwycony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy z pewnością dodały jej wyrazistości! Spróbujemy na pewno :) Dzięki za podpowiedź :)

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)