Sałatka ta powstała na rocznicową kolację. Chciałam stworzyć coś lekkiego, pysznego i błyskawicznego w przygotowaniu, bo trzeba było jeszcze dzieci położyć spać.
Na deser podałam tiramisu, które mogłam przygotować wcześniej i ukryć w lodówce przed ciekawskimi spojrzeniami.
Składniki:
- 2 spore garście rukoli
- 1 gruszka
- kawałek gorgonzoli
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sok z połowy cytryny
Rukolę umyć i osuszyć, można porwać na kawałki. Gruszkę obrać pokroić w ósemki. Gorgonzolę pokroić na kawałki. Na talerzu rozłożyć rukolę, na niej poukładać gruszkę i ser. Całość polać sosem przygotowanym z oliwy, miodu i cytryny. Podawać z grzankami.
u mnie dzisiaj podobna :)
OdpowiedzUsuńzamiast grzanek polecam orzechy wloskie. moj syn zachwycony.
OdpowiedzUsuńOrzechy z pewnością dodały jej wyrazistości! Spróbujemy na pewno :) Dzięki za podpowiedź :)
Usuń