Z okazji Światowego Dnia Chleba prezentuję Wam dziś mój nowy wypiek. Chleb pięknie wyrasta, nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Ma lekko klejący, a zarazem dość lekki miąższ z pięknymi dziurkami. Smakuje cudownie!
Przepis ten znalazłam na blogu Pistachio. Moja modyfikacja polegała wyłącznie na zastąpieniu mąki żytniej w cieście właściwym przez mąkę pełnoziarnistą. Cytuję za Lo:
zaczyn:
- 100 g mąki żytniej
- 100 g wody
- 50 g zakwasu żytniego
ciasto chlebowe:
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
370 g mąki pszennej
16-18 g soli
30 g miodu (1 łyżka)
100 g jogurtu naturalnego
450 ciepławej wody
100 g suszonych owoców (dałam 50 g suszonych śliwek i 50 g suszonych moreli)
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na
kilka godzin w ciepłe miejsce.
Po fermentacji wymieszać zaczyn z resztą składników (pokrojone na kawałki owoce dodać na samym końcu).Odstawić na godzinę. Wyrobione ciasto jest dość lepkie i klejące. Miskę
lub durszlak wyłożyć pogniecionym papierem do pieczenia i włożyć do
niego ciasto chlebowe. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na
całą noc. Nagrzać piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym do 230 stopni C. Przełożyć
chleb w papierze do garnka, przykryć pokrywką i piec 50 minut. Po tym
czasie zdjąć przykrywkę, obniżyć temperaturę do 210 stopni i
piec chleb jeszcze 10 minut. Chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)