wtorek, 16 października 2012

Chleb na zakwasie z suszonymi owocami



Z okazji Światowego Dnia Chleba prezentuję Wam dziś mój nowy wypiek.  Chleb pięknie wyrasta, nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Ma lekko klejący, a zarazem dość lekki miąższ z pięknymi dziurkami. Smakuje cudownie!



Przepis ten znalazłam na blogu Pistachio. Moja modyfikacja polegała wyłącznie na zastąpieniu mąki żytniej w cieście właściwym przez mąkę pełnoziarnistą. Cytuję za Lo:

zaczyn:
  • 100 g mąki żytniej  
  • 100 g wody
  • 50 g zakwasu żytniego 


ciasto chlebowe:



300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

370 g mąki pszennej 
16-18 g soli 
30 g miodu (1 łyżka)
100 g jogurtu naturalnego
450 ciepławej wody
100 g suszonych owoców (dałam 50 g suszonych śliwek i 50 g suszonych moreli)



Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce.

Po fermentacji wymieszać zaczyn z resztą składników (pokrojone na kawałki owoce dodać na samym końcu).Odstawić na godzinę. Wyrobione ciasto jest dość lepkie i klejące. Miskę lub durszlak wyłożyć pogniecionym papierem do pieczenia i włożyć do niego ciasto chlebowe. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na całą noc. Nagrzać piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym do 230 stopni C. Przełożyć chleb w papierze do garnka, przykryć pokrywką i  piec 50 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę, obniżyć temperaturę do 210 stopni i piec chleb jeszcze  10 minut. Chleb wyjąć z garnka i  studzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)