Owsianka w różnych odmianach i formach gości na naszym śniadaniowym stole kilka razy w tygodniu. Jest pożywna, sycąca i rozgrzewa od środka, co w porze jesienno-zimowej ma znaczenie.
A jej przygotowanie nie zajmie Wam wcale więcej czasu, niż uszykowanie kanapek. Użyjcie tylko płatków błyskawicznych!
Składniki na 2 porcje:
- garść suszonych moreli
- 1 szkl. soku pomarańczowego
- kawałek kory cynamonu
- 1 szkl. płatków owsianych
- 2 szkl. mleka ( lub 1 szkl. wody i 1 mleka )
- 1-2 łyżki miodu
Pogotuj na małym ogniu sok pomarańczowy z morelami i korą cynamonu (około 5 minut).
W drugim rondlu ugotuj owsiankę. Odsącz morele z soku pomarańczowego i dodaj do owsianki. Podaj w dwóch miskach z łyżką miodu.*
*w oryginale był jeszcze kleks creme fraiche
Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" Sophie Dahl
Miło zacząć dzień od takiej smacznej i zdrowej owsianki;)
OdpowiedzUsuńNie ma chyba nic lepszego na rozpoczęcie dnia!
Usuńzapraszam do mnie po wyróżnienie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie w imieniu całej Czwórki za wyróżnienie!
UsuńAle smakowita :) Chyba muszę sobie sprawić tę książkę.
OdpowiedzUsuńKsiążkę nabyłam całkiem niedawno i już ją uwielbiam :D
Usuń