czwartek, 18 października 2012

Owsianka morelowa z miodem


Owsianka w różnych odmianach i formach gości na naszym śniadaniowym stole kilka razy w tygodniu. Jest pożywna, sycąca i rozgrzewa od środka, co w porze jesienno-zimowej ma znaczenie.
A jej przygotowanie nie zajmie Wam wcale więcej czasu, niż uszykowanie kanapek. Użyjcie tylko płatków błyskawicznych!

Składniki na 2 porcje:
  • garść suszonych moreli
  • 1 szkl. soku pomarańczowego
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 2 szkl. mleka ( lub 1 szkl. wody i 1 mleka )
  • 1-2 łyżki miodu
Pogotuj na małym ogniu sok pomarańczowy z morelami i korą cynamonu (około 5 minut).
W drugim rondlu ugotuj owsiankę. Odsącz morele z soku pomarańczowego i dodaj do owsianki. Podaj w dwóch miskach z łyżką miodu.*

*w oryginale był jeszcze kleks creme fraiche

Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" Sophie Dahl



6 komentarzy:

  1. Miło zacząć dzień od takiej smacznej i zdrowej owsianki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do mnie po wyróżnienie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie w imieniu całej Czwórki za wyróżnienie!

      Usuń
  3. Ale smakowita :) Chyba muszę sobie sprawić tę książkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książkę nabyłam całkiem niedawno i już ją uwielbiam :D

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)