czwartek, 15 listopada 2012

Ganache


Tylko kubek takiej czekoladowej słodyczy jest w stanie postawić mnie na nogi w pochmurny, listopadowy dzień. Do tego słoneczna cytrynka i człowiekowi troszkę lepiej na duszy :)

Dawno żadnej z nas tu nie było. Niestety, brak czasu... Zmobilizowała mnie kuzynka smsem z pytaniem, kiedy jakiś nowy post się ukaże. To dla Ciebie Ola! Co prawda nic dyniowego, ale pysznie ;)



Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • kawałek masła
  • 300 ml śmietany 12%
  • 1 cytryna (pierwotnie były 3 klementynki)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie ciastka do zamaczania np. palmiery
Na gazie ustaw garnek z wodą, na nim miskę odporną na wysoką temperaturę (miska nie może dotykać wody). Do miski wrzuć pokruszoną czekoladę, dodaj masło, śmietanę, szczyptę soli i skórkę startą z cytryny. Delikatnie wymieszaj i zostaw do stopienia.
Kiedy czekolada się rozpuści, dobrze ją wymieszaj i przelej do 6 filiżanek do espresso. Gotowe!

Przepis z książki "30 minut w kuchni" Jamiego Olivera.


4 komentarze:

  1. Jak Jamiego to zapisuję;)
    Kubeczki świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisz i zrób! A kubeczki od młodszych sióstr dostałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asia dzięki, czuję się ZASZCZYCONA!
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba dbać o swoich czytelników :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)