Apetyczny, jesienny pomysł na deser :) Spróbujcie!
Składniki (na 12 babeczek):
- olej słonecznikowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 145 g (1 i 1/4 szkl.) mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
- 150 g (1 i 1/2 szkl.) błyskawicznych płatków owsianych
- 225 g (1 szkl.) puree gruszkowego (nada się słoiczek dla niemowląt)
- białka z 4 jajek, lekko ubite
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 240 g (3/4 szkl.) syropu z agawy lub miodu
- 1 twarda gruszka, obrana, pozbawiona gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę
- 110 g (3/4 szkl.) rodzynek (pominęłam, bo niektórzy nie lubią ;)
Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, aż mufinki zbrązowieją na wierzchu. Dobre na ciepło!
Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" Sophie Dahl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)