poniedziałek, 19 listopada 2012

Mufinki gruszkowo-imbirowe


Apetyczny, jesienny pomysł na deser :) Spróbujcie!


 Składniki (na 12 babeczek):
  •  olej słonecznikowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 145 g (1 i 1/4 szkl.) mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 150 g (1 i 1/2 szkl.) błyskawicznych płatków owsianych
  • 225 g (1 szkl.) puree gruszkowego (nada się słoiczek dla niemowląt)
  • białka z 4 jajek, lekko ubite
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 240 g (3/4 szkl.) syropu z agawy lub miodu
  • 1 twarda gruszka, obrana, pozbawiona gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę
  • 110 g (3/4 szkl.) rodzynek (pominęłam, bo niektórzy nie lubią ;)
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C (170 st. z termoobiegiem). Przygotować foremki do babeczek.  Przesiać proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon i gałkę muszkatołową do dużej miski. Wymieszać powyższe składniki z mąką i płatkami owsianymi. Po środku zrobić wgłębienie i dodać płynne składniki, pokrojoną gruszkę i ewentualnie rodzynki ;). Delikatnie wszystko wymieszać, aż składniki się połączą. Przelać ciasto do foremek, wypełniając każdą do 2/3 wysokości.
Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, aż mufinki zbrązowieją na wierzchu. Dobre na ciepło!

Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" Sophie Dahl.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)