Na szybko. Na ostatnią chwilę. Świąteczny piernik z grudniowej Kuchni.
składniki:
- 1,5 szkl cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 1 szkl. kwaśnej śmietany 24 %
- 4 jajka
- 1 płaska łyżka przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2,5-3 szkl. mąki (dałam 2,5)
- bakalie
Na patelni rozpuszczamy szklankę cukru. Gdy zbrązowieje, dodajemy miód, masło i śmietanę, stale mieszając. Studzimy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kogla-mogla dolewamy cienką strużką karmel, cały czas ucierając. Wsypujemy przyprawę, sodę, sól i mąkę. Ciasto ma być gęste, ale lejące się. Delikatnie łączymy masę z pianą z białek i bakaliami. Wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy na 180 st. C i pieczemy z termoobiegiem 40-50 minut. Po ostudzeniu polewmy lukrem lub czekoladą.
ale pysznośći!
OdpowiedzUsuńRadosnych i spokojnych świąt!
Karmelitko, Tobie również wszystkiego dobrego!
OdpowiedzUsuńWitam ponownie,
OdpowiedzUsuńdziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w moim sondażu :) Dzięki Waszym 381 ankietom, udało mi
się napisać w zeszłym roku pracę magisterską i obronić ją z wynikiem bardzo dobrym. W tym roku na
podstawie udzielonych przez Was odpowiedzi powstała książka "Blogi kulinarne - pyszna historia
Internetu". Zapraszam wszystkich do lektury! :) http://wydaje.pl/e/blogi-kulinarne-pyszna-
historia-internetu
Cieszę się, że mogłam pomóc :) Wiem, jak czasem ciężko zebrać grupę badawczą :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych przedsięwzięciach naukowych i nie tylko!