niedziela, 23 grudnia 2012

Piernik świąteczny


Na szybko. Na ostatnią chwilę. Świąteczny piernik z grudniowej Kuchni.

składniki:
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 24 %
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5-3 szkl. mąki (dałam 2,5)
  • bakalie
Na patelni rozpuszczamy szklankę cukru. Gdy zbrązowieje, dodajemy miód, masło i śmietanę, stale mieszając. Studzimy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kogla-mogla dolewamy cienką strużką karmel, cały czas ucierając. Wsypujemy przyprawę, sodę, sól i mąkę. Ciasto ma być gęste, ale lejące się. Delikatnie łączymy masę z pianą z białek i bakaliami. Wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy na 180 st. C i pieczemy z termoobiegiem 40-50 minut. Po ostudzeniu polewmy lukrem lub czekoladą.



4 komentarze:

  1. ale pysznośći!
    Radosnych i spokojnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmelitko, Tobie również wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ponownie,
    dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w moim sondażu :) Dzięki Waszym 381 ankietom, udało mi

    się napisać w zeszłym roku pracę magisterską i obronić ją z wynikiem bardzo dobrym. W tym roku na

    podstawie udzielonych przez Was odpowiedzi powstała książka "Blogi kulinarne - pyszna historia

    Internetu". Zapraszam wszystkich do lektury! :) http://wydaje.pl/e/blogi-kulinarne-pyszna-

    historia-internetu

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że mogłam pomóc :) Wiem, jak czasem ciężko zebrać grupę badawczą :)
    Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych przedsięwzięciach naukowych i nie tylko!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)