wtorek, 8 stycznia 2013

Spaghetti carbonara


Kuchnia włoska króluje na naszym codziennym stole i dziś prezentuję Wam kolejny z przepisów, jaki ostatnio serwuję mojej rodzinie.

dla 4 osób:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kremówki
  • 110 g startego sera parmezan lub pecorino (lub pół na pół)
  • 1 łyżka masła
  • 150 g pokrojonego w drobną kostkę boczku pancetta
  • sól, pieprz

Osoloną wodę zagotuj w dużym garnku, dodaj makaron i ugotuj al dente. 
W tym czasie jajka wymieszaj ze śmietaną i serem, dopraw solą i pieprzem. 
Masło rozpuść w dużym rondlu, dodaj boczek i smaż do zrumienienia. Spaghetti  odcedź i dodaj do boczku. Następnie całość zalej sosem serowym. Patelnię zdejmij z ognia. Makaron mieszaj z sosem do momentu, gdy jajka zaczną się ścinać, ale sos będzie wciąż kremowy. 
Od razu podawaj.

Przepis z "Książki kucharskiej włoskiej Mamy"

3 komentarze:

  1. To takie moje comfort food :) Nie ma to jak carbonara na obiad, kiedy za oknem zimno, a dzień był wyczerpujący..

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)