Kuchnia włoska króluje na naszym codziennym stole i dziś prezentuję Wam kolejny z przepisów, jaki ostatnio serwuję mojej rodzinie.
dla 4 osób:
- 400 g makaronu spaghetti
- 4 jajka
- 4 łyżki kremówki
- 110 g startego sera parmezan lub pecorino (lub pół na pół)
- 1 łyżka masła
- 150 g pokrojonego w drobną kostkę boczku pancetta
- sól, pieprz
Osoloną wodę zagotuj w dużym garnku, dodaj makaron i ugotuj al dente.
W tym czasie jajka wymieszaj ze śmietaną i serem, dopraw solą i pieprzem.
Masło rozpuść w dużym rondlu, dodaj boczek i smaż do zrumienienia. Spaghetti odcedź i dodaj do boczku. Następnie całość zalej sosem serowym. Patelnię zdejmij z ognia. Makaron mieszaj z sosem do momentu, gdy jajka zaczną się ścinać, ale sos będzie wciąż kremowy.
Od razu podawaj.
Przepis z "Książki kucharskiej włoskiej Mamy"
To takie moje comfort food :) Nie ma to jak carbonara na obiad, kiedy za oknem zimno, a dzień był wyczerpujący..
OdpowiedzUsuńUwielbiam carbonare!! ;)
OdpowiedzUsuńTak to proste i pyszne danie :)
OdpowiedzUsuń