Sycące, jednogarnkowe danie na zimowe dni. W pół godziny go nie zrobicie, ale warto poświęcić mu trochę czasu. Możecie też podzielić gotowanie na dwa etapy i dzień wcześniej wieczorem przygotować mięso z sosem, a następnego dnia, po powrocie z pracy zapiec to wszytko z jajami i serem w piekarniku. Wówczas Wasz obiad wyląduje na stole szybko :)
składniki:
- 1 cebula
- 1 marchew
- 500 g mielonej wołowiny
- 400 ml pulpy pomidorowej (przecieru)
- 3 łyżki oliwy
- 300 g spaghetti
- 4 jaja
- 4 łyżki natki pietruszki
- 50 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- rukola do podania
Żółty ser zetrzyj na tarce. Cebulę i marchew umyj, obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy. Usmaż warzywa, a gdy będą miękkie, dodaj mieloną wołowinę i podgrzewaj, aż mięso ściemnieje.
Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W dużym garnku* zagotuj osoloną wodę, do wrzątku wrzuć makaron i ugotuj go al dente. Odcedź i przełóż na patelnię z sosem mięsnym. Całość wymieszaj i odstaw. Gdy sos wystygnie dodaj jaja, posiekaną natkę i ser. Wszystko starannie wymieszaj.
Formę do pieczenia o średnicy 28 cm i bokach o wysokości 5 cm posmaruj odrobiną oliwy. Przełóż do niej masę makaronową i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj przez 20 minut, aż potrawa się zetnie i skruszeje. Podawaj na ciepło lub na zimno z rukolą.
* Użyłam garnka, który mogłam wstawić następnie do piekarnika ( nie zawierającego plastikowych elementów), dzięki czemu danie stało się jednogarnkowe!
Znalezione dawno temu w Palce Lizać.
Mniam mniam , to musi być przepyszne !
OdpowiedzUsuń...ależ smakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie jednogarnkowe dania:) wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńDzięki, dzięki, dzięki! Wypróbujcie, bo nie tylko wygląda, ale i smakuje!
OdpowiedzUsuńZrobilam raz w marcu i teraz znowu gotuje. Super. Mezowi bardzo smakowal. Dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :D Pozdrawiam!
Usuń