wtorek, 26 lutego 2013

Frittata ze spaghetti


Sycące, jednogarnkowe danie na zimowe dni. W pół godziny go nie zrobicie, ale warto poświęcić mu trochę czasu. Możecie też podzielić gotowanie na dwa etapy i  dzień wcześniej wieczorem przygotować mięso z sosem, a następnego dnia, po powrocie z pracy zapiec to wszytko z jajami i serem w piekarniku. Wówczas Wasz obiad wyląduje na stole szybko :)


składniki:
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 400 ml pulpy pomidorowej (przecieru)
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 g spaghetti
  • 4 jaja
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 50 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • rukola do podania

Żółty ser  zetrzyj na tarce. Cebulę i marchew umyj, obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy. Usmaż warzywa, a gdy będą miękkie, dodaj mieloną wołowinę i podgrzewaj, aż mięso ściemnieje. 
Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W dużym garnku* zagotuj osoloną wodę, do wrzątku wrzuć makaron i ugotuj go al dente. Odcedź i przełóż na patelnię z sosem mięsnym. Całość wymieszaj i odstaw. Gdy sos wystygnie dodaj jaja, posiekaną natkę i ser. Wszystko starannie wymieszaj. 
Formę do pieczenia o średnicy 28 cm i bokach o wysokości 5 cm posmaruj odrobiną oliwy. Przełóż do niej masę makaronową i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj przez 20 minut, aż potrawa się zetnie i skruszeje. Podawaj na ciepło lub na zimno z rukolą. 

* Użyłam garnka, który mogłam wstawić następnie do piekarnika ( nie zawierającego plastikowych elementów), dzięki czemu danie stało się jednogarnkowe!

Znalezione dawno temu w Palce Lizać.

6 komentarzy:

  1. Mniam mniam , to musi być przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  2. ...ależ smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie jednogarnkowe dania:) wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki, dzięki, dzięki! Wypróbujcie, bo nie tylko wygląda, ale i smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam raz w marcu i teraz znowu gotuje. Super. Mezowi bardzo smakowal. Dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)