Dziś podaję przepis na jeden z naszych makaronowych hitów. Spaghetti pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu, czyli takie, jakie lubię najbardziej. Idealne teraz, gdy pomidory są jeszcze aromatyczne i cudownie pachnące.
- 1 biała cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1/2 szkl. oliwy extra vergine
- po 150 g czarnych i zielonych oliwek
- 10 kaparów w occie
- 4 średnie pomidory
- dużo liści bazylii
- sól
- 500 g spaghetti
Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Oliwki pozbawiamy pestek (jeśli mają) i siekamy z kaparami odcedzonymi z octu. Dodajemy do cebuli i czosnku, lekko podsmażamy, a następnie wrzucamy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy bazylię, dusimy 5-6 minut, solimy do smaku, pamiętając, że sos jest dość słony ze względu na oliwki. Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy.
Przepis Tessy Capponi-Borawskiej.
Prosto i pysznie, a do tego z makaronem - czego chciec wiecej? :)
OdpowiedzUsuńW pełni się zgadzam :) Pozdrawiam!
UsuńJa też uwielbiam takie wydania makaronu. W tym przepisie jest właściwie wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuń