poniedziałek, 7 października 2013

Spaghetti siedem smaków


Dziś podaję przepis na jeden z naszych makaronowych hitów. Spaghetti pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu, czyli takie, jakie lubię najbardziej. Idealne teraz, gdy pomidory są jeszcze aromatyczne i cudownie pachnące.

 Składniki:
  • 1 biała cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1/2 szkl. oliwy extra vergine
  • po 150 g czarnych i zielonych oliwek
  • 10 kaparów w occie
  • 4 średnie pomidory
  • dużo liści bazylii
  • sól
  • 500 g spaghetti
Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Oliwki pozbawiamy pestek (jeśli mają) i siekamy z kaparami odcedzonymi z octu. Dodajemy do cebuli i czosnku, lekko podsmażamy, a następnie wrzucamy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy bazylię, dusimy 5-6 minut, solimy do smaku, pamiętając, że sos jest dość słony ze względu na oliwki. Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy.

Przepis Tessy Capponi-Borawskiej.



3 komentarze:

  1. Prosto i pysznie, a do tego z makaronem - czego chciec wiecej? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam takie wydania makaronu. W tym przepisie jest właściwie wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)