poniedziałek, 30 września 2013

Risotto dyniowe


Sezon na dynię w pełni. Można ją nabyć w każdym warzywniaku, więc korzystajmy! Na blogu były już   dyniowe słodkości w postaci tarty, gofrów, muffinków i konfitury, a także zupy: śniadaniowa z lanymi kluskami i curry z mlekiem kokosowym
Dziś chciałabym zaprezentować Wam przepis na dyniowe risotto, w cudownym, słonecznym kolorze. Zainspirowałam się przepisem z ksiązki "Gotuj z Oliverem" J. Olivera, ale nieco go przerobiłam. 
Spróbujcie, bo jest wspaniałe!

Składniki:
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula, obrana i drobno posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
  • 300 g ryżu na risotto
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 1 kubek pulpy dyniowej*
  •  1/4 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie ostra papryka
  • sól
  • 1 łyżka mascarpone
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 garście świeżo startego parmezanu + blok do tarcia na poszczególne porcje

W rondlu doprowadź do wrzenia bulion, następnie zmniejsz pod ogień. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i masło, dodaj cebulę i seler i duś na małym ogniu do miękkości przez około 15 minut. Warzywa nie powinny się przyrumienić. Dodaj ryż i zwiększ płomień. Mieszaj cały czas, żeby ryż i warzywa nie przywarły do dna.
Zdecydowanym ruchem wlej wino, mieszaj do czasu, aż alkohol się wchłonie.
Wlej do rondla z ryżem chochlę bulionu. Gotuj, stale mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn, wówczas wlej następną chochlę. Zmniejsz płomień, ryż nie powinien gotować się zbyt szybko, bo stanie się kleisty na zewnątrz i twardy w środku. Dodawaj bulion stopniowo, chochla po chochli, aż ryż wchłonie go całkowicie. Powtarzaj tą czynność około 15 minut.
Do pulpy dyniowej dodaj szczyptę soli, cynamon i ewentualnie ostrą papryczkę (tą przyprawę zwykle muszę pominąć, ze względu na dzieciaki). Następnie dodaj miąższ dyni do risotto. Ciągle mieszając doprowadź powoli do wrzenia i duś do czasu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawaj bulion chochla po chochli i duś, mieszając, aż ryż się ugotuje. Ziarna powinny zachować kształt, ale zarazem być miękkie, kremowe i nasiąknięte wywarem, a konsystencja risotta nie powinna być zbyt gęsta.
Wyłącz palnik. Dodaj do ryżu mascarpone, masło oraz parmezan i starannie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Przykryj rondel, żeby risotto odpoczęło przez minutkę.

* Aby przygotować pulpę dyniową należy obrać dynię, pokroić w kostkę i ugotować na parze do miękkości. Następnie  warzywo zblenderować lub potraktować tłuczkiem do ziemniaków.


3 komentarze:

  1. Cześć, jak też uwielbiam dynię i robię z niej różne dania. Niestety, Krzysiek na hasło "dynia" dostaje gesiej skórki. Nawet patrzeć na nią nie może. Risotto już przerabiałam i ku mojemu zdziwieniu jakoś je przełknął. Tylko mam przepis na piekarnik, mieszać nie trzeba:)
    Pozdrawiam i no i aktywizuj się częściej na blogu!
    Ola (kuzynka)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć :) U nas widzę podobnie, bo Filip też na dynię ma "ostre" zęby, ale o dziwo risotto mu bardzo zasmakowało!
      Co do większej aktywizacji na blogu, to ciężko znaleźć na to wszystko czas niestety :(
      Pozdrawiam! Asia

      Usuń
  2. Zapraszam do Akcji - Dynia 2013 Na durszlaku ! :) http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/09/akcja-dynia-2013.html

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)